heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan Amse
5 juli 2020 | Erik-Jan Berends

Gastvrij Wijhe lanceert fietsroute door Olst-Wijhe

Met een gloednieuwe fietskaart wil ondernemersvereniging Gastvrij Wijhe inwoners en bezoekers een activiteit bieden in deze zomerperiode waarin alle evenementen zijn afgelast. Wethouder Hans Olthof en actieve plaatsgenoot Marina Menger namen vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst.

Het idee voor de kaart komt van Erik-Jan Berends, voorzitter van de PR-commissie van Gastvrij Wijhe, die de route ook heeft uitgezet en de teksten en foto’s heeft gemaakt. “Ik liep al langer met idee voor een fietsroute door onze gemeente. Toen de corona kwam, had ik ineens avonden vrij en besloot ik tot actie over te gaan.” Hij zette via knooppunten een route van 64 kilometer uit die door de hele gemeente gaat.

Bezienswaardigheden

“Hier en daar gaat de route even over de gemeentegrenzen heen”, vervolgt hij. “Onderweg heb ik diverse bezienswaardigheden vastgelegd waarvan een omschrijving op de achterkant van de kaart staat. Ik woon nu ruim twee jaar in Wijhe. Het viel me bij het uitzetten van de route weer op hoe mooi en vooral gevarieerd het landschap in onze gemeente is.” De route start aan het Van Dedemplein in hartje Wijhe. Wie de route van 64 kilometer te lang vindt, kan ook kiezen die in twee etappes te rijden: de noordelijke route richting Windesheim is 36 kilometer, de zuidelijke naar Olst 41 kilometer.

Liefde

Rondje Gastvrij Wijhe past overigens ook naadloos in de huidige campagne ‘Hier stroomt de liefde’ (www.hierstroomtdeijssel.nl), waarbij mensen worden gevraagd lokale ondernemers te steunen. Zij hebben het zwaar gehad tijdens de coronacrisis, maar zijn ook van onschatbare waarde voor de leefbaarheid van de kernen in de gemeente. Wethouder Olthof zei, zowel als wethouder economie als recreatie en toerisme, heel blij te zijn met het initiatief voor de fietskaart. “De kaart is in Wijhe en Olst verkrijgbaar. Ik hoop dat inwoners, maar met name ook toeristen, de route gaan rijden en zo in aanraking komen met onze mooie Sallandse omgeving die we hier toch maar mooi hebben.”

Fotopuzzeltocht

De ondernemersvereniging heeft met de route nog een leuke puzzelrit bedacht. Wie de kaart voor 2,95 euro aanschaft bij één van de deelnemende ondernemers krijgt daarbij, tot en met 12 augustus, een deelnameformulier voor een fotopuzzeltocht. Om die te doen, hoeven deelnemers alleen de noordelijke route te fietsen. De foto’s op het formulier moeten ze in de juiste volgorde zetten. In augustus worden uit de goede inzendingen drie winnaars getrokken die een waardebon van Gastvrij Wijhe ontvangen.

Ondernemers

De fietskaart is in Wijhe verkrijgbaar bij: Albert Heijn Boomgaard, DA Drogisterij en Parfumerie Bourquin, Eethuis Wijhe, Elferink Mode, Frank’s Bloemenhoek, Bakkerij Jolink, Keukenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe, MICO Mode, Café de Oranjerie, Primera Schippers, Bij Schulten en Tegelhuys Wijhe.

Logtenberg op de Boerhaar biedt de kaart aan en in Olst is de fietskaart verkrijgbaar bij Logt Tweewielers en Ripperda Tweewielers.