heeft u zelf nieuws of tips?

9 november 2022 | Erik-Jan Berends

Erfcoaches bieden hulp aan de keukentafel

Het lijkt soms wel de omgekeerde wereld dat een agrarisch ondernemer op basis van een kamerbrief aan een erfcoach vraagt wat hij moet doen. ‘In die kamerbrief staat van alles over ons. Vertel jij me maar wat ik moet doen.’ En daar zit je dan als erfcoach.
De meeste gesprekken op het erf vinden plaats aan de keukentafel, de plek waar mensen zich thuis voelen. Het gaat het al lang niet meer alleen over alledaagse dingen en over de bedrijfsvoering. Het agrarisch erf is het centrum van de samenleving geworden, waar heel veel opgaven samenkomen. Of het nu gaat over mest, de veestapel, het product, duurzaamheid, energie, ruimtelijke kwaliteit, sociale verwikkelingen, leefbaarheid op het platteland, nieuwe functies, sloop, biodiversiteit, bodem en landschap én zelfs de samenstelling van het voer. Werkelijk alles komt samen op het agrarisch erf.

Noodkreet

Regelmatig krijgen erfcoaches een hulpvraag en heel soms een verkapte noodkreet met een hulpvraag achter de vraag. Dan wordt verwacht dat de erfcoach overal verstand van heeft, voor alles een oplossing kan aandragen en alles kan regelen. Soms tot het onmogelijke aan toe. Het is de spagaat die het werk van een erfcoach zowel lastig als uitdagend maakt. Als erfcoach maak je onderdeel uit van een team van twaalf erfcoaches die actief zijn in Overijssel en zich met hart en ziel inzetten om erfeigenaren te coachen naar een toekomstbestendig erf. Zij zien de samenhang en weten als geen ander hoe ze vragen moeten stellen om de ander aan de keukentafel aan het denken te zetten en daarmee tegelijkertijd ook verder te helpen.

Vragen

‘Waar heeft u behoefte aan? Wat kan ik voor u betekenen’, zijn de vragen die de erfcoach terugstelt. Het gaat er uiteraard niet om wat de erfcoach denkt dat goed is of dat de coach even komt vertellen wat de ander moet doen. Een eenvoudige vraag kan een erfeigenaar juist een zetje geven om er zelf achter te komen wat hij of zij ‘moet doen’. En als de erfeigenaar eenmaal weet wat hij wil doen, dan kan de erfcoach hem de juiste kant opsturen en contacten leggen. Vragen stellen is misschien wel het beste antwoord op de vraag: ‘Vertel me maar wat ik moet doen’.

Erfcoach

Iedereen kan de erfcoach in zijn of haar gemeente benaderen voor de regelgeving in de gemeente, maar ook als sparringpartner in het maken van keuzes en het begeleiden van gesprekken. De erfcoach is breed inzetbaar en kan helpen om de verschillende zaken op een rij te zetten. Een erfcoach biedt erfeigenaren de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend in gesprek te gaan over vraagstukken en mogelijkheden op het erf. Dit kan ook in combinatie met ieders vaste, inhoudelijke adviseurs. Erfcoaches zijn onafhankelijk en spreken in vertrouwen. Ze luisteren goed naar ieders wensen en denken mee zodat een ieder de keuzes kan maken die bij hem of haar passen. Hiervoor schuiven de erfcoaches graag aan bij de keukentafel.

Contact

De erfcoachces zijn:

Zie voor meer informatie www.dekrachtvansalland.nl/salland-deal/ondersteuning-voor-ondernemers-en-inwoners-in-het-buitengebied of www.digitaleerfcoach.nl.