heeft u zelf nieuws of tips?

6 maart 2019 | Erik-Jan Berends

Doriano Salmangil ontvangt Jeugdcompliment Olst-Wijhe 2019

Doriano Salmangil heeft woensdag het Jeugdcompliment 2019 van de gemeente Olst-Wijhe ontvangen uit handen van wethouder Marcel Blind. Doriano is 11 jaar en heeft in Olst een actie opgezet om geld op te halen voor de zieke Gerrit-Jan Willems.

Gerrit-Jan heeft MS en wil naar Mexico voor een stamceltherapie. Doriano heeft met zijn actie maar liefst 483,28 euro opgehaald door lege flessen in te zamelen voor het statiegeld. Precies een week eerder had de kinderjury Doriano Salmangil unaniem uitgeroepen als winnaar uit de vijf aanmeldingen. Doriano ontving een oorkonde en een bedrag van 100 euro. Alle andere genomineerden ontvingen ook een oorkonde en ieder een bedrag van 30 euro. Daarnaast was ook een klas voorgedragen vanwege hun maatschappelijke inzet rondom de fietsroute van Olst naar de Capellenborg.

Tien kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 16 jaar kwamen woensdag 27 februari bij elkaar in de raadzaal van de gemeente Olst-Wijhe. Onder leiding van wethouder Marcel Blind spraken ze over de vijf kinderen die waren genomineerd voor het eerste Jeugdcompliment van de gemeente Olst-Wijhe. Uit deze vijf aanmeldingen hebben deze tien juryleden het ‘Jeugdcompliment 2019’ gekozen.

De kinderen die in de jury zaten, kregen in het kort informatie over de genomineerden. De namen van die genomineerden stonden er niet bij omdat de kans aanwezig was dat de juryleden de genomineerden elkaar zouden kennen. Daarna mochten ze met elkaar discussiëren wat ze belangrijk en het meest bijzonder vonden. Enkele uitspraken van de jury over de genomineerden: “Ik heb er bewondering voor dat je je zo inzet voor jouw club”, “ze helpt al tien jaar, dat vind ik heel lang en het kost best veel tijd. Knap!” en “Je bent pas 16 jaar en nu doe je al zoveel en zulke belangrijke dingen.”

Nadat de punten uit de eerste ronde waren geteld, hebben de juryleden over de drie genomineerden met de meeste punten gediscussieerd en vervolgens nog een keer punten gegeven. Doriano Salmangil kwam overduidelijk naar voren als winnaar, maar de kinderen die in de jury zaten vonden dat er heel veel bijzondere kinderen bij zijn die veel voor anderen doen.

Een klas van de Capellenborg is genomineerd omdat de leerlingen heel betrokken zijn geweest bij het project ‘Veilig Fietspad’. Zij hebben zeer gemotiveerd gewekt aan dit project. Een prachtig voorbeeld van participatie en een compliment. Zij ontvingen daarom het ‘Groepscompliment’. Marcel Blind vertelde dat er twijfel leek te zijn of het fietspad er wel zou komen, maar hij gaf ze de primeur dat het fietspad er echt gaat komen.

Wethouder Blind: “Voor mij zijn alle genomineerde kinderen een winnaar. Ze hebben zich op allerlei manieren ingezet voor anderen. De kinderen doen vrijwilligerswerk bij een kinderboerderij, bij de scouting, bij een sportvereniging of helpen bij het ‘Soepcafé’. Ze zijn stuk voor stuk een voorbeeld voor andere kinderen en zelfs voor volwassenen. Met de uitreiking van het Jeugdcompliment willen we laten zien dat de gemeente veel waarde hecht aan de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. Ik ben echt onder de indruk van de inzet van deze kinderen.”