heeft u zelf nieuws of tips?

20 februari 2022 | Erik-Jan Berends

De Week van André Smit, lijsttrekker van de PvdA Olst-Wijhe

André Smit (53) uit Olst is lijsttrekker van de PvdA Olst-Wijhe. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 laat hij wekelijks weten wat hij doet, vindt en waar hij zich over verwondert.

De Langstraat

Zoals vorige week aangegeven kon ik vanwege een Coronabesmetting niet naar het Dorpsgesprek over de Langstraat. Mijn fractiegenoot, tevens nummer 2 op de PvdA kandidatenlijst Petra Koekkoek, was er afgelopen dinsdag wel bij in het Langhuus. Ze was enthousiast, zo liet ze mij per telefoon weten. Niet omdat de verkeersproblemen in de Langstraat vandaag of morgen zijn opgelost. Dat gaat nog wel even duren. Maar omdat de ruim 70 (!) aanwezigen echt met elkaar aan de praat waren, naar elkaar luisterden en begrip toonden voor elkaars standpunten. Het is natuurlijk te idioot voor woorden dat dit bijzonder is. Maar het is wel zo. Te vaak staan wij tegenover elkaar. Te vaak worden er grote woorden gebruikt. Dit met de Tweede Kamer vaak als slecht voorbeeld. Zo niet dus afgelopen dinsdag, zo liet Petra mij weten. Er werd echt samen gezocht naar een oplossing. En dat allemaal onder de verbindende leiding van Toon Schuiling, geboren en getogen in de Langstraat en de nummer 5 op de PvdA kandidatenlijst. Zo ziet u maar weer. De PvdA is van alle markten thuis! En zo’n Dorpsgesprek smaakt naar meer. Dat is een prima manier om echt met elkaar aan de praat te komen.

Extra woningen

‘In de Stentor van zaterdag las ik het artikel over de Noordmanshoek. Je kan het haast niet gemist hebben wat zich daar afspeelt. Een actieve groep inwoners heeft zich verenigd in de Stichting Noordmanshoek en werkt samen met andere organisaties aan een duurzame invulling van de Energietuin Noordmanshoek. Het zonnepark is daar een mooi voorbeeld van. Voorzitter Anton Kleine Schaars (nummer 10 op de PvdA kandidatenlijst) vertelt in dat artikel over de uitbreiding van het gewenste aantal te bouwen woningen. Ik vind het mooi hoe met passie, lef en creativiteit daaraan gewerkt wordt. En stiekem ben ik ook trots op deze voorzitter. Het toont aan dat wij mensen op de lijst hebben staan die met de poten in de klei staan en donders goed weten hoe je dingen geregeld krijgt. Precies wat we in Olst-Wijhe nodig hebben.

Jokkebrokkerij

Je hebt actiecomités en actiecomités. Waar in Wijhe constructief en in samenspraak gekeken wordt hoe de Langstraat een stukje veiliger kan worden, lukt dat in Olst minder. Daar zijn de actievoerders Langeland, Visser, Lubberding en Roeterdink het oneens met een breed gedragen en democratisch besluit van de gemeente om de Jan Hooglandstraat veiliger te maken en een fietstunnel nabij de Ter Stegestraat aan te leggen. Dat kan natuurlijk! Iedereen mag vinden wat hij of zij wil. Meer moeite heb ik met de stijl van actievoeren van deze vier heren. Dat ze de gemeente onbetrouwbaar noemen en betichten van jokkebrokkerij vind ik ‘over de top’, maar dat kan ik wel hebben. Je moet tegen een stootje kunnen als raadslid. Meer moeite heb ik met het alternatief dat het viertal presenteert.

Over de toeren

U kent het verhaal wellicht. Het kwartet wil een zuidelijke rondweg. Wat ze er niet bij zeggen, is dat daarvoor dan woningen gesloopt moeten worden. Woningen waar mensen in wonen. Plaatsgenoten die daar vaak al lang en met veel plezier wonen. Een van die bewoners belde mij deze week. Behoorlijk over de toeren, zo kan ik u vertellen. Weet u, een gemeente betichten van jokkebrokkerij en onbetrouwbaarheid? Ach loat goan, denk ik dan. Maar roeptoeteren over een niet realistische zuidelijke rondweg, zonder het benul te hebben dat je daarmee mensen de stuipen op het lijf jaagt, daar vind ik wel wat van. Stop daarmee!

Verkiezingsborden

Zo, dat ben ik kwijt. Besmetting of geen besmetting, de campagne draait door. Wij hebben de afgelopen tijd weer flink wat fietsen verzameld die wij de komende tijd met een mooi rood PvdA bord op strategische plekken neer zetten. En don’t worry, wij ruimen ze ook weer op. Dit omdat de bekende verkiezingsborden in Olst-Wijhe ontbreken. Een aantal jaren geleden is dat rare besluit genomen. Een domme bezuiniging. Ja, die borden kosten geld. Maar democratie mag ook best wel wat kosten. En zulke grote uitgaven zijn het nou ook weer niet. En alleen met de digitale kanalen (zoals dit blog) of de Huis-aan-Huis Reklamix bereik je niet iedere inwoner. Het besluit draagt er willens en wetens aan bij dat niet iedereen op de hoogte is van verkiezingen. En dat terwijl bij gemeenteraadsverkiezingen de opkomst toch altijd al zo laag is.

Dus hierbij mijn oproep en zegt het voort: Samen maken we Olst-Wijhe ons ‘thuus’. Ga stemmen op 14, 15 en 16 maart. Stem lokaal sociaal. Kies PvdA!

Genoeg voor nu, volgende week is er weer een week. Dit keer met een carnavalsweekeinde als afsluiter. Dankzij de langverwachte versoepelingen is er toch nog wat mogelijk. Tsja, en daar wil ik natuurlijk wel bij zijn. Alááf en tot volgende week!

André Smit, lijsttrekker PvdA Olst-Wijhe