heeft u zelf nieuws of tips?

9 november 2021 | Erik-Jan Berends

Dagbesteding ’t Hengeveld kijkt naar de mogelijkheden

“Het breekt zo lekker de week.” Dat is wat zorgenden Wanda, Evelien en Anneke vinden en waarvoor ze mogelijkheden bieden op de spiksplinternieuwe locatie van dagbesteding ’t Hengeveld aan de Boerlestraat 14. Het is een prachtig aangepaste schuur op de plek waar voorheen het afgebrande boerderijtje van de schoonouders van Wanda stond. Daarna is het ook al eens noodopvang geweest voor meerdere gezinnen.

Wanneer je ouder wordt gaan dingen soms anders dan je je hele leven lang gewend bent. Dat is ingrijpend voor jezelf, maar vooral ook voor de partner, kinderen of andere mantelzorgers. Ouderen en ouderen met dementie verdienen waardering, aandacht en passende zorg. De activiteiten van ‘t Hengeveld zijn gericht op beperking van de achteruitgang van ouderen en ouderen met dementie, het hebben van sociale contacten in een huiselijke omgeving en het ontlasten van de mantelzorger.

Mogelijkheden

“Wij zijn niet gericht op wat de deelnemer niet meer kan, maar kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Niets moet, alles mag. Het gaat om gezellig samen zijn, het samen gezellig hebben. Het gevoel hebben er nog toe te doen”, aldus het drietal. Dat vereist speciale aandacht en een aanpak die alle drie dames in hun jarenlange zorgervaring hebben opgedaan. Het is geen grote groep mensen die door één persoon begeleid moet worden, maar zij bieden bijna individuele begeleiding. Daardoor blijft het overzichtelijk en heel verantwoord. “Pas wanneer je echt naar iemand luistert en vertrouwen biedt, kan je iemand begeleiden om zo dicht mogelijk bij zichzelf te blijven.”

Huiskamersetting

Voorlopig is de dagbesteding beschikbaar op maandag en woensdag, maar er kunnen nog deelnemers bij om meer dagen, te beginnen met vrijdag, geopend te zijn voor zorg. De dames ontvangen de mensen om 09.00 uur in een kleine gezellige huiskamersetting met de mogelijkheden gebruik te maken van een zeer ruime veranda met een prachtig uitzicht op de omgeving waar regelmatig reeën langs komen, je veel vogels kunt zien en horen en regelmatig staan er koeien in de wei. Dieren geven de doelgroep rust, brengen mensen op andere gedachten, reden waarom ook de ‘huis’-hondjes zeer worden gewaardeerd. Er zijn verder mooie wandelingen te maken in verschillende richtingen en ook door het aangrenzende waterwin- en natuurgebied.

Lunch

Ook onderweg zijn nog meer dieren te zien en er is leuk contact met buren, waarvan bankjes mogen worden gebruikt of met dieren geknuffeld. In het zomerseizoen is er van alles te plukken, van bramen tot bloemen en rietsigaren. Samen wordt de uitgebreide lunch voorbereid. Soms wordt er appeltaart gebakken of iets ander lekkers. Smakelijk wordt geluncht en daarna pakken sommigen al bijna automatisch de afwaskwast en de theedoek om af te drogen. Iemand die graag ramen lapt, wordt ook daarmee geholpen. Kortom alles wat zo gewoon lijkt, maar thuis vaak niet meer kan, wordt hier mogelijk gemaakt. Om 16.00 uur gaan de deelnemers weer naar huis.

Tip

Aanmelden kan met indicatie via de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning), met een PgB (persoons gebonden budget), een indicatie WLZ (wet langdurige zorg) of men kan zich zelf melden. En dat is een tip voor mantelzorgers; ga op tijd een gesprek aan of dit een oplossing is om iets meer tijd voor jezelf te hebben. Dan hoeven ze niet 24/7 constant aan te staan. Redeneer niet zoals één van de deelnemers: ‘dagbesteding is heel mooi, maar je moet er niet terecht komen’. Vraag vrijblijvend om informatie. ‘Als niet alles alleen meer lukt, dan helpt ’t Hengeveld’. De dagbesteding richt zich op het beperken van de achteruitgang van ouderen en ouderen met dementie, het hebben van sociale contacten in een huiselijke omgeving en het ontlasten van de mantelzorger. ‘Dat breekt zo lekker de week’.

Bel voor meer informatie Wanda: 06-130 44 415, Evelien: 06-400 63 284 of Anneke: 06-376 18 709. Zie voor meer informatie: https://dagbesteding-hengeveld.nl/

 


Foto's