heeft u zelf nieuws of tips?

24 november 2020 | Erik-Jan Berends

College Olst-Wijhe wil leges gastouderopvang verlagen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe stelt de gemeenteraad voor de leges voor gastouderopvang te verlagen.

“Gastouderopvang is een belangrijke, flexibele vorm van opvang waaraan veel ouders behoefte hebben. Helaas neemt het aantal gastouders in de gemeente af. Daaraan willen we wat aan doen”, meldt het college in een persbericht.

Bezwaar

Gastouderbureaus KOOS en De Bieënkorf dienden bezwaar in tegen de hoogte van de leges voor het aanvragen van de exploitatie van een gastouderopvang. Beide bureaus maken zich zorgen over de afname van het aantal gastouders in de gemeente. Er stoppen gastouders terwijl er geen nieuwe bijkomen. Ook tijdens de coronacrisis levert dat problemen op bij de opvang van kinderen.

Voorwaarde

KOOS en De Bieënkorf vermoeden dat het uitblijven van nieuwe aanmeldingen onder andere te maken heeft met de hoogte van de leges. Wethouder Marcel Blind: “Goede kinderopvang is een voorwaarde voor veel werkende ouders. Ouders in bepaalde beroepen zijn mede afhankelijk van flexibele opvang bij een gastouder. Als er een tekort dreigt en wij daarin kunnen helpen, doen we dat graag. Daarom stellen wij de gemeenteraad voor de leges te verlagen om zo inwoners die twijfelen om gastouder te worden door de kosten te stimuleren om de stap te zetten.”

Inwoners die gastouder willen worden of nog twijfelen, kunnen contact opnemen met KOOS of De Bieënkorf. Zij geven graag meer informatie.