heeft u zelf nieuws of tips?

30 juni 2020 | Erik-Jan Berends

Buutvrij! verzamelt verhalen over vrijheid

Vrijheid verstop je niet, vrijheid vertel je door! Begin juli reizen theatermakers Fieke van der Panne en Yuna Linde van Theater De Makkers en Silas Neumann in een ouderwets herkenbare rijdende winkel (SRV-wagen). Zij houden halt in alle twaalf kernen om te luisteren naar vrijheidsverhalen van inwoners uit de gemeente Olst- Wijhe.

Ah, de vrijheid. Ze lonkt weer nu de zomer op de stoep staat. Maar een vrijheidsgevoel kan zoveel groter zijn dan die naderende vakantie. De theatermakers zijn nieuwsgierig wat vrijheid voor jou betekent en nodigen je uit om dat met hen te delen. Jouw vrijheidsverhaal kan groots of juist heel klein zijn. Het kan gaan over het bevrijdende gevoel van een wandeling langs de IJssel, maar ook over jouw strijd voor je overtuigingen of tegen ziekte, leed of onbegrip. Over een belangrijke keuze die je maakte, of dat moment waarop alles ineens op z’n plek viel. In en om de speciaal tot verhalenwagen omgebouwde SRV-bus zorgen Silas, Yuna en Fieke voor de juiste sfeer voor een goed gesprek.

Tourschema

Zie in onderstaand schema wanneer de tour bij je in de buurt is:

Woensdag 1 juli:        Boskamp & Eikelhof

Donderdag 2 juli:       Den Nul & Fortmond

Vrijdag 3 juli:             Wijhe & Boerhaar

Dinsdag 7 juli:            Wesepe & Middel

Woensdag 8 juli:        Elshof & Herxen

Vrijdag 10 juli:           Olst

Zaterdag 11 juli:         Welsum & Marle

Ben je niet in de gelegenheid om naar ons toe te komen, maar wil je wel graag jouw verhaal met ons delen? Of ken jij iemand die wij écht gesproken moeten hebben? Stuur een mail naar buutvrij@uthuus.nl of een appje naar 06-397 63 416.

Verhalen

Uit alle gesprekken wordt een aantal verhalen gekozen en overgedragen aan kunstenaars die de verhalen in een nieuwe vorm gieten en op een andere manier opnieuw vertellen. Zo verandert het vrijheidsverhaal in theater, muziek, een schilderij, gedicht of beeld. De kunstenaars doen dit in samenwerking met de gemeenschap. Welke kunstenaars meewerken, met wie en wat zij zullen maken is nog niet bekend.

Comité

In 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. Met Buutvrij! Wil Ut Huus stilstaan bij- en vieren dat we in vrijheid leven. Buutvrij! is een initiatief van de culturele coalitie en wordt ondersteund door ut Huus. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, provincie Overijssel en het comité van 75 jaar vrijheid Olst-Wijhe.

Via de website, Facebook, Instagram en YouTube van ut Huus en Olst-Wijhe viert vrijheid (voorheen 75 jaar vrijheid Olst-Wijhe) wordt iedereen op de hoogte gehouden.