heeft u zelf nieuws of tips?

29 december 2019 | Erik-Jan Berends

BOA’s delen op oudejaarsdag gehoorbescherming uit aan carbidschieters

Vuurwerk afsteken mag op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Carbidschieten mag al wat eerder. Dit mag vanaf 10.00 uur op 31 december tot 1 januari 02.00 uur.

“Carbidschieten is een prachtige en gezellige traditie op oudejaarsdag”, meldt de gemeente Olst-Wijhe. “Veiligheid is daarbij erg belangrijk. Veel (ernstige) ongelukken bij carbidschieten gebeuren door het gebruik van een deksel. We geven graag een aantal tips voor veilig carbidschieten.”

  1. Bereid je goed voor: informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden voor het carbidschieten.
  2. Bescherm jezelf: gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
  3. Gebruik goed materiaal: gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal en niet met een melkbusdeksel (schieten met een deksel is niet toegestaan) en zorg dat de bus, na het ontsteken niet achteruit kan schieten.
  4. Ontsteek het carbid veilig: ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
  5. Zorg voor EHBO: zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.

De regels over het afsteken van vuurwerk zijn landelijk vastgestelde regels. De regels over carbidschieten zijn lokaal vastgesteld en staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor het derde jaar handhaven de BOA’s op de naleving van de APV. Ze zijn door het Openbaar Ministerie aangewezen om bij overtredingen te mogen doorverwijzen naar HALT. Op oudejaarsdag gaan de BOA’s en de politie op pad. De BOA’s delen dan ook gehoorbescherming uit.