heeft u zelf nieuws of tips?

28 februari 2022 | Erik-Jan Berends

Blog over de politieke campagnes in Olst-Wijhe maakt comeback

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 hield Lisanne Spanbroek een blog bij over hoe de campagne in Olst-Wijhe verliep. “Nu de gemeenteraadsverkiezingen steeds dichterbij beginnen te komen begint het bij mij weer te kriebelen” geeft Spanbroek aan.

In 2018 kwam de gemeenteraad van Olst-Wijhe in het nieuws doordat 70 procent van de raadsleden nieuw was, ook nu zijn er veel nieuwkomers te verwachten. Daarnaast zijn er geen verkiezingsborden in de gemeente te zien, een zeldzaamheid in Nederland. Met zeven partijen valt er nu ook meer te kiezen, alhoewel het aantal kandidaten op de lijst afgenomen is.

Balans

“Ik ben benieuwd naar hoe de politieke partijen in onze gemeente inspelen op de vele dynamische ontwikkelingen in de politiek. Hebben zij bijvoorbeeld een mooie balans kunnen vinden op hun kandidatenlijst? Denk daarbij aan een verdeling over de verschillende kernen in onder meer oud/jong en man/vrouw. Dit liet eerdere jaren nogal wat te wensen over”, zegt Spanbroek. “Met ingang van 2018 is de vergoeding die onze raadsleden ontvangen flink gestegen, dit zou het raadslidmaatschap voor meer mensen toegankelijk kunnen maken. Opvallend is dat van de lijsttrekkers er twee van de zeven afkomstig zijn uit Wijhe, terwijl dit wel de grootste kern is van onze gemeente.”

Overtuigen

De campagne in Olst-Wijhe is nog weinig zichtbaar met her en der een advertentie, een blog en de eerste campagnefiets is al gesignaleerd. Spanbroek: “Na de bekendmaking van het verkiezingsprogramma en de kieslijst in begin dit jaar is het daarna zeer rustig gebleven.” De activiteit op de social media en het aantal volgers ten opzichte van 2018 is bij velen niet toegenomen. “Ik kijk uit naar de creatieve manieren waarop de partijen de komende weken de kiezer toch proberen te overtuigen. Er is nog tijd dus wellicht merk je als inwoner het vooral pas rond de dagen waarop je kunt stemmen.”

Liefhebberij

Spanbroek is zelf niet verkiesbaar en staat niet op een kandidatenlijst. “Sinds 1 oktober 2021 ben ik werkzaam bij de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en kijk dus met hele andere ogen naar deze verkiezingen. #OlstWijheKiest houd ik ook bij op persoonlijke titel en puur uit liefhebberij. In 2018 heb ik leuke reacties ontvangen en als kers op de taart mocht ik op de uitslagenavond bij RTV Oost live de binnenkomende uitslagen analyseren. Ik hoop dat kiezers van zich laten horen en gaan stemmen!”

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 14, 15 en 16 maart. #OlstWijheKiest is te lezen via: https://olstwijhekiest.wordpress.com