heeft u zelf nieuws of tips?

29 april 2022 | Erik-Jan Berends

Biljartclub Amstel Jeugd blijft actief in ‘t Praothuus Wijhe

Dat Gerrit en Pietje Velthuis op 30 april na 43 jaar stoppen met eetcafé ’t Praothuus betekent niet dat de daar actieve biljartvereniging Amstel Jeugd ook stopt. “De nieuwe uitbater is op maandag vrij en zodoende kunnen ze vanaf september op maandagavond blijven spelen”, bevestigt Gerrit.

Amstel Jeugd werd in mei 1979 opgericht door Harry Huis in ’t Veld, samen met Pietje Velthuis-Krikke en Egbert Bosman. “De naam is niet geheel willekeurig”, zegt Gerrit lachend. “Amstel prijkt hier altijd al aan de gevel.” De groep speelt van september tot en met mei en sluit het seizoen ieder jaar af met een biljartreisje. “Het biljartseizoen begon altijd na de Diekdaegen”, weet Gerrit. “In het begin waren de leden allemaal rond de achttien jaar; nu is het jongste lid 53. Een aantal is ons helaas ook al ontvallen, waaronder oprichter Harry.”

Uniek

De biljartvereniging is volgens Gerrit vooral een gezelligheidsclubje dat meestal omstreeks twaalf leden telde. Gerrit: “De leden konden hier ook op dinsdag en donderdag blijven spelen en dat is vrij uniek. Veel biljartclubs verdwijnen uit de cafés. Amstel Jeugd is ook vooral een vriendenclub, maar de spelers doen wel hun best. Voorheen hadden de leden ook wel uitwisselingen met zorgcentrum het Weijtendaal. Het klikte geweldig met de daar woonachtige spelers. Er werd ook wel eens een borreltje te veel gedronken en dan bracht ik de desbetreffende spelers met een busje terug naar huis. Ik heb daar zelfs nog video-opnames van. Nu spelen ze vooral onderling. Later op de avond komen die verhalen van vroeger vaak weer boven.”

Vertrouwen

Voor zaterdag hebben Gerrit en Pietje van 20.00 tot 00.00 uur een uitzwaaiavond georganiseerd. “Maar ’s middags hebben we al een matinee. Het is ook voor ons niet niks om na 43 jaar te stoppen met het café. Mijn grootvader had café Bovenhuis; hij heeft het zelfs vijftig jaar volgehouden. Pietje en ik hebben het volste vertrouwen in Kevin Visser en Kimberly Holterman, de nieuwe uitbaters van ‘t Praothuus.”


Foto's