heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan van Aefst
29 augustus 2021 | Erik-Jan Berends

Betty Weghorst draagt Galerie Brasserie 1703 over aan Sylvia Versteeg en Ruth Eusman

Sylvia Versteeg (41) en Ruth Eusman (40) hebben Galerie Brasserie 1703 per 1 september overgenomen van eigenaresse Betty Weghorst. Zij stopt na elf jaar met haar beeldbepalende horecagelegenheid in de molen op de Molenbelt. “Ik heb corona gehad en begon me af te vragen hoe lang ik dit nog zou doen. Inmiddels ben ik weer hartstikke fit en kan ik nog leuke dingen doen. Er kwamen vragen van mensen die de zaak wilden overnemen en een mail de van de dames. Ik heb besloten daarop in te gaan.”

De overname ging razendsnel. “Ik heb Sylvia en Ruth vorige week voor het eerst gezien”, vertelt Betty lachend. “Ik dacht, laten we de overname maar direct doen, dan kunnen ze nog een paar maanden terras meepakken en bovendien kan ik hopelijk nog wat genieten van mooi weer.” Ze erkent dat het afscheid van de molen voor haar wel lastig is. “Ik heb enorm veel reacties gehad: bloemen, kaarten en cadeaubonnen. We hebben hier toch een sociale functie gehad. Mensen waren emotioneel over mijn besluit. Een 95-jarige kunstenares uit Deventer nam nog de moeite te komen om afscheid te nemen. Alle reacties waren heel hartelijk en warm. Ik ben heel dankbaar dat het zo ontvangen is.”

Kunst

Betty begon in 2010 met Roel Huurneman de galerie brasserie in de molen. Hun opzet was laagdrempelig kunst bij de mensen te brengen in combinatie met een kop koffie of een hapje eten. “Ik ben een multitasker”, zegt Betty. “Ik ben kok, houd van koken, maar ook van schoonmaken en gastvrijheid. Ik sta altijd ‘aan’. Nu ik hiermee stop, weet ik dat het goed komt omdat ik een doener ben. Ik kan nu ook weer naar verjaardagen waar ik twaalf jaar niet meer ben geweest. Vooral de eerste twee jaar was het zeven dagen per week werken. Er was hier in de molen nog geen horeca, dus we moesten echt onze eigen klantenkring opbouwen. Dat is heel goed gegaan. Het gaat ook heel mooi hier in Wijhe: iedere horecagelegenheid heeft zijn eigen doelgroep.”

Personeel

Ze wil iedereen heel hartelijk bedanken voor al die jaren dat ze de brasserie trouw zijn gebleven. “Vooral m’n personeel dat deze zomer zo hard heeft gewerkt: topklasse! Ik heb heel veel bewondering voor hen. En natuurlijk wens ik Sylvia en Ruth veel succes.” De molen gaat nu een paar dagen dicht en heropent op zaterdag 4 september.

Combineren

”Onze zonen zijn vrienden en zodoende hebben we elkaar leren kennen”, vertelt Ruth. “Op de afsluitende avond van de ouderraad van de Matzerschool, eind juli, liet Gerben Bentum van de Slinger ons trots zijn nieuwe zaal zien. We zeiden tegen elkaar dat het toch gaaf zou zijn zo’n horecagelegenheid te runnen. Toen meenden we ook dat de molen ter overname stond en hebben we een mail gestuurd.” Overigens komen de twee niet uit de horeca. Sylvia ‘zit in’ de bloemen en Ruth staat voor de klas. “We proberen het eerst te combineren”, zegt Sylvia. “We hebben wel tegen elkaar gezegd dat als dat niet gaat, we onze banen opzeggen en voor de molen gaan.”

Aanpakkers

De twee nieuwe uitbaters willen de molen vooral voortzetten zoals Betty die heeft opgezet. “We passen de menukaart iets aan en willen wat meer doen met broodjes. In de opstartfase, september en oktober, hebben we nog geen avondkaart. We nemen het personeel over dat al alles weet over het reilen en zeilen. We zijn aanpakkers en weten wat we willen.” Herinneringen hebben ze al genoeg aan de molen. Ruth: “Mijn oma kwam uit Almelo in het Weijtendaal wonen om dichter bij ons te zijn. Zij ging iedere ochtend naar de molen om een kop koffie te drinken. Toen ze last kreeg van dementie hielp Roel haar oversteken en kon ze wekelijks haar rekening voldoen. Het was geweldig dat dat kon; ze is 98 jaar geworden.”

Betty pakt op dat moment een pannenlap. “Die heeft je oma nog gehaakt en nemen we nu meer in de overdracht!”