heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan van Aefst
12 februari 2023 | Erik-Jan Berends

‘Alle ballen op Bertha’ brengt veel vertier in de Herxer Marke

Toneelgroep De Marke Spelers uit Herxen bracht afgelopen weekend ‘Alle ballen op Bertha’ op de planken in dorpshuis de Herxer Marke in Herxen. De klucht stond bol van verrassingen en hilariteit. Waar ging het over?

Eten bij Bertha Wolters is niet bepaald een genoegen. In haar verlopen café De Warme Bal ruikt het naar oud frituurvet en de ramen zijn beslagen door sigarettenrook. En dan raakt ze ook nog volkomen in paniek. Zij moet binnen 24 uur haar sjofele kroeg omtoveren tot een prachtig restaurant, want haar rijke neef heeft zijn bezoek aangekondigd. Om van hem geld te krijgen voor haar kroeg, heeft Bertha hem jaren geleden verteld dat ze een goedlopend, zeer exclusief restaurant heeft. Wat ze echter heeft, is een verlopen kroeg met weinig klanten.

Ramp
Nu moet Bertha plotseling net doen alsof ze een sterrenrestaurant heeft en daarmee staat de dagelijkse gang van zaken in de kroeg behoorlijk op zijn kop. Stamgast Mieke, die elke ochtend langskomt, moet plotseling de rol van fijne dame aannemen. Bertha’s onhandige vriend Job struikelt van de ene ramp in de andere. De zwijgzame stamgast Henk weigert resoluut om de kroeg te verlaten en Bertha’s jaloerse horeca-buurman zet ongedierte in haar kroeg. Wat volgt is een heerlijk en grappig verwisselingsspel waarbij alles fout gaat wat maar fout kan gaan.

Chaos
Met veel ideeën en smoezen schijnt het Bertha dan toch te lukken om haar neef ervan te overtuigen dat ze een ‘exclusief restaurant’ heeft. Maar als deze dan ook nog het bezoek van een culinair recensent van het blad ‘De Fijnproever’ aankondigt, breekt in het zogenaamde exclusieve restaurant de chaos helemaal uit.