heeft u zelf nieuws of tips?

26 februari 2022 | Erik-Jan Berends

70-plussers kunnen hun herhaalprik halen in SPOC-park Wijhe

De omikronvariant van het coronavirus is minder ziekmakend dan eerdere varianten en de besmettingsgolf neemt af. Toch blijven kwetsbare groepen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden. Minister Kuipers nodigt deze groepen daarom uit voor een herhaalprik. Vanaf 9 maart kan dat in de eigen gemeente Olst-Wijhe bij het SPOC-park aan De Lange Slagen in Wijhe.

Op vrijdag 4 maart worden de eerste herhaalprikken gezet op de vaste priklocaties in Deventer, Hardenberg en Zwolle. De week erna kan dit – na het maken van een afspraak – ook bij de dichtbij locatie SPOC-park in Wijhe. Van 9 maart tot in ieder geval eind april gelden hier de volgende openingsdagen en -tijden:

Woensdagen

–   12.00-17.30 uur herhaalprikken (alleen op afspraak)

–   17.30-19.30 uur eerste en tweede prik en boosterprik (vrije inloop)

Donderdagen

–   12.00-17.30 uur herhaalprikken (alleen op afspraak)

–   17.30-19.30 uur eerste en tweede prik en boosterprik (vrije inloop)

Basisvaccinatie

De herhaalprik wordt alleen op afspraak gezet, omdat dan – voor de beste werking van het vaccin – kan worden gekeken of de laatste vaccinatie of coronabesmetting minstens drie maanden geleden was. Het blijft ook mogelijk om in Olst-Wijhe een eerste of tweede prik (vanaf 5 jaar) of de boosterprik (vanaf 18 jaar) te halen. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen alleen op afspraak terecht: 0800-7070. Wie gebruik wil maken van de vrije inloop kijkt vooraf voor de actuele openingsdagen en -tijden op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties. Vergeet niet een geldig ID-bewijs (ook voor kinderen), een mondkapje en eventueel het gele boekje mee te nemen.

Herhaalprik

“Na de basisvaccinatie (eerste en tweede prik) is men beter beschermd tegen ernstig ziek worden en ziekenhuisopname”, legt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccinatie bij GGD IJsselland uit. “De booster of ‘oppepprik’ die daarna wordt gegeven, zorgt voor extra bescherming. Alleen is gebleken dat deze extra bescherming na verloop van tijd weer iets afneemt. Daarom krijgen 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis een uitnodiging voor een herhaalprik of tweede booster. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinaties. Ondanks dat omikron mild is, zou een toename in het aantal besmettingen onder de kwetsbare groepen toch tot ziekenhuisopnames kunnen leiden. Dat willen we natuurlijk voorkomen door deze mensen weer optimaal te beschermen.”

Vanaf zaterdag 26 februari valt de uitnodigingsbrief van het RIVM bij de eerste 70-plussers op de mat. Volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis worden via de huisarts of hun specialist uitgenodigd.